Gyász- és veszteségfeldolgozás

Haláleset, válás, és akármilyen más kapcsolat megszűnése mindig magába foglalja a jövőre vonatkozó reményeink, terveink és álmaink egy részének halálát is. Ilyenkor természetes, hogy automatikusan végiggondoljuk a múltat, mindazt ami megtörtént, vagy nem történt meg. Amit kimondtunk és nem mondtunk ki. Felfedezünk rengeteg dolgot, amit szeretnénk, ha másként történt volna. Amiket szeretnénk, ha a másik mondott vagy tett volna, esetleg mi magunk mondtunk vagy tettünk volna.

A feldolgozatlan gyász oka nagy részben a befejezetlen, és immár lehetetlen érzelmi kommunikáció.Mindaz amit a halál vagy válás véglegessé tett, és már nincs módunk, lehetőségünk megváltoztatni vagy legalább kimondani.

A gyászfeldolgozáshoz szükséges, hogy végignézzük az elmúlt kapcsolatot, megkeressük és meglássuk a be nem teljesedett érzelmi mondanivalókat, és az immár be nem teljesülő reményeket, álmokat, az összes fájdalmunkat és örömünket, és beteljesítsük az ezekhez kapcsolódó érzelmeinket. ” Engedd el és élj”, egy általános tanács nagy érzelmi veszteségek idején. De hát nem ezt tennénk, ha csak tudnánk, hogy hogyan?

Egy hozzátartozó vagy barát halála, válások, konfliktusos közeli kapcsolatok, gazdasági helyzetünk megváltozása, betegség (saját vagy másé), költözés vagy akár háziállat halála, mind mind példák az érzelmi veszteségekre, amik életünk során érnek bennünket. És bár előbb vagy utóbb mindannyiunkat érnek veszteségek, nagyon kevés helyes információnk van arról, hogyan tudjuk feldolgozni ezeket a fájdalmas tapasztalatokat. Nevelkedésünk során talán megtanuljuk, hogy hogyan ápoljuk amink van, de azt nem, hogy mit tehetünk amikor elveszítünk valami számunkra fontosat.

Az érzelmi veszteségek, a gyász természetes lefolyása és egészséges feldolgozása helyett gyakran a köztudatban forgó mítoszokat felhasználva próbáljuk érzelmeinket kezelni. „Erősek vagyunk”, „elfoglaljuk magunkat”, hiszen ha vígasztalódásért fordulunk a környezetünkhöz, általában szembesülünk azzal, hogy a környezetünk azt szeretné, ha minél hamarabb úgy viselkednénk, mintha már nem sajogna összetört szívünk. Hát „ügyesen túltesszük magunkat” a történteken, hiszen az „idő mindent megold”, de a feldolgozatlan gyász ott feszül vékonyka önuralmunk alatt, mint a kitisztítatlan seb új hámja alatt a gyulladás. És amikor újabb érzelmi veszteség ér, rögtön felszakad ez a sérülékeny hám és a fájdalom sokszoros erővel borít el bennünket újra.

A Gyászfeldolgozás Módszere® egy jól bevált cselekvésprogram azok számára, akik szeretnének új információval megközelítve érzelmi veszteségeiket, megtanulni egy új módszert a veszteségek feldolgozására és valóban kigyógyulni a gyászból. Mi úgy gondoljuk, hogy minden veszteség egyéni, minden gyász egyedi, mert minden ember más és minden emberi kapcsolat egyedi. A gyász lehet egy olyan érzés, amikor „Nyújtanád a kezed valaki felé, aki mindig ott volt, amikor szükséged volt rá, csakhogy rádöbbenj, hogy most már nincs ott többé.” De az az érzés is lehet, amikor „Nyújtanád a kezed valaki felé, akit soha nem értél el igazán, csakhogy rádöbbenj, hogy többé már soha nem is fogod.” A gyász az az érzés is lehet, amikor „Teljes szívünkből vártunk valakit, akit soha nem tarthatunk karjainkban, és soha nem fogunk megismerni.” Ahány gyászoló, annyiféleképpen lehetne leírni, milyen érzés is a gyász..

A Gyászfeldolgozás Módszere® az USA-ban született a hetvenes évek közepén, de azóta világszerte elterjedt, és most Magyarországon is elérhető. John W. James és Russell Friedman az amerikai Grief Recovery Institute alapítói és a Grief Recovery Handbook c. bestseller szerzői. A könyvet magyar nyelven Gyógyulás a Gyászból címmel jelentettük meg 2011 nyarán és a Gyógyulás a Gyászból Magyar Központ az eredeti intézet példáján és azzal szorosan együttműködve munkálkodik a gyászolók segítésén, és a módszer terjesztésén.

A Gyászfeldolgozás Módszere® sok ezer gyászoló közös tapasztalataiból szövődött egy olyan egyszerű és használható cselekvésprogrammá, aminek elvégzése mindenki számára meghozza a várva várt valódi enyhülést, és az életbe való visszatérést, akármilyen tragédia törte is össze gyászoló szívét.

A 8 és 12 hetes csoportos és 7 hetes egyéni foglalkozások során érzelmileg biztonságos és szeretetteljes környezetben felderítjük azokat a veszteségeket, amelyek negatívan befolyásolják mai életünket, majd elvégezzük azokat a gyakorlatokat, amelyek sokszázezer gyászoló tapasztalatai alapján lehetővé teszik veszteségeink körüli érzelmeink feldolgozását. A Program célja, hogy az érzelmi beteljesülés elérésével végül megtörténhessen a történtekkel való megbékélés, aminek eredményeként visszakapjuk a boldogabb és teljesebb életre való eredendő képességünket és energiánkat.